KOOPOVEREENKOMST.

Ondergetekenden,

partijen bij deze overeenkomst, te weten:

1:………………………………………………………………………..

hierna te noemen verkoper;

2: ………………………………………………………………………...

hierna te noemen koper;

in aanmerking nemende:

- dat verkoper verklaart in eigendom te hebben het hieronder omschreven ras, de Cavalier King Charles Spaniel (ras) hierna te noemen de hond;

- dat koper verklaart de hond te willen kopen van verkoper;

- dat koper verklaart voor de hond de koopprijs te willen betalen;

komen hierbij het volgende overeen:

I. De verkoper verbindt zich de hond te leveren aan koper, die hiervoor een bedrag van ………….Euro is verschuldigd aan verkoper.

De datum waarop de hond door koper bij verkoper is afgehaald is: …………………….

II. Het betreft de (ras): Cavalier King Charles Spaniel, geboren uit:

a: naam vader: ………………………………………………………….

b: naam moeder: ………………………………………………………….

c: geboren op: ...……………………………………………………….

d: geslacht: ……………….

e: elektronisch identificatienummer: …………………..

f: stamboomnummer Raad van Beheer NHSB: …………………….

g: bijzondere kenmerken: ……………………………………………………

h: Vaccinatieboekje/dierenpaspoort No: ………………………

II.2 Koper en verkoper constateren dat de hond geen uiterlijke of duidelijke waarneembare gebreken of afwijkingen heeft.

II.3 De hond wordt aangekocht met de bedoeling om te houden als gezelschapshond en beschikt over de navolgende bijzondere eigenschappen:

De Cavalier King Charles Spaniel is een vrolijke sportieve hond, die zich over het algemeen gemakkelijk aanpast en die door zijn handige formaat (± 33 cm. hoog) overal naar toe te nemen is. De doorsnee Cavalier is een zeer gezonde hond en velen halen dan ook de leeftijd van 12 jaar of ouder.

Aangezien de Cavalier langharig is, heeft hij regelmatig een kam- en wasbeurt nodig.

De Cavalier is een prettige huisgenoot mits hij de verzorging krijgt die hem toekomt.

De Cavalier moet volgens de standaard een levendige, sierlijke, harmonieuze hond zijn, zonder angst met een sportief karakter en heel prettig en vrij in zijn beweging.

De schedel dient tussen de ogen bijna vlak te zijn. De neusspiegel is zwart van kleur en de neusgaten zijn goed ontwikkeld. De ogen zijn groot, donker en rond maar niet puilend.

De Cavalier behoort een regelmatig, compleet schaargebit te hebben en zijn vacht moet lang, zijdeachtig en zonder krullen zijn.

Het ideale gewicht van een volwassen Cavalier dient tussen de 5,4 en 8,1 kg. te zijn.

(Informatie ontleent aan het bulletin van de Cavalier Club Nederland)

 

III De verkoper is verplicht om de hond met bijbehorende bescheiden, zoals het inentingsbewijs (gezondheidsverklaring) en de stamboom - indien deze reeds is verstrekt- op de hiervoor onder I. genoemde datum in eigendom over te dragen aan koper. Indien de stamboom afgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland niet door de verkoper ontvangen is op de in artikel I. genoemde datum van overdracht van de hond, verplicht de verkoper zich om de stamboom binnen twee weken na ontvangst persoonlijk te overhandigen aan of bij aangetekend schrijven dan wel met bericht van ontvangst ter post te bezorgen bij de koper.

IV. De hond is voor risico van de verkoper in de periode tussen het sluiten van deze overeenkomst en de datum genoemd in artikel I. waarop de hond overgedragen wordt aan de koper. Ingeval de hond komt te overlijden voor de in artikel I. genoemde datum van overdracht verplicht de verkoper zich om de koper onder dezelfde voorwaarden een andere hond uit hetzelfde dan wel het eerstvolgende nest aan te bieden. Koper is echter niet gehouden om van dit aanbod gebruik te maken.

V. De hond wordt overgedragen in de staat waarin deze zich op de in artikel I. genoemde dan wel door de partijen nader afgesproken datum van overdracht bevindt. De koper verplicht zich om binnen acht dagen na ontvangst van de hond, deze bij een dierenarts te laten onderzoeken op eventuele gebreken, die op dat moment waarneembaar zijn. Laat koper dit na, dan kan hij geen rechten doen gelden op grond van de in artikel VIII. opgenomen schadevergoedingsregeling.

VI. De verkoper levert aan de koper een voedingsadvies voor een eerste periode dat koper de hond onder zijn verantwoordelijkheid heeft. De koper dient dit voedingsadvies zoveel als mogelijk na te streven teneinde een optimale groei en gezondheid van de hond te waarborgen.

VII. De verkoper is gehouden te garanderen dat de hond aan de overeenkomst gezien het in artikel II.3 beoogde gebruik beantwoordt. Verkoper is voorts gehouden in te staan voor de eigenschappen die de hond blijkens artikel II.3 bezit. Blijkt de hond de door de verkoper in artikel II.3 aangegeven eigenschappen te ontberen, dan is koper op straffe van verval verplicht om binnen twee maanden na het ogenblik waarop koper dit heeft ontdekt of redelijkerwijze had behoren te ontdekken verkoper hiervan schriftelijk bij aangetekend schrijven of bij brief met bericht van ontvangst in kennis te stellen. Afhankelijk van de mate waarin de hond de gegarandeerde eigenschappen blijkt te ontberen wordt naar redelijkheid en billijkheid een schadevergoeding door de verkoper aan koper toegekend.

VIII. Indien de hond aan een erfelijk gebrek blijkt te lijden, dat de gezondheid en het welzijn van de hond bedreigt heeft de koper recht op schadevergoeding, tenzij de verkoper op grond van het vorige artikel niet aansprakelijk is voor het betreffende gebrek. De aanwezigheid van het gebrek dient te worden vastgesteld door een door de verkoper aan te wijzen dierenarts, die gespecialiseerd is in de diagnostiek van bedoelde gebreken. De koper dient aan de verkoper een schriftelijke verklaring van de desbetreffende dierenarts/specialist te overleggen. De hoogte van de schadevergoeding wordt afhankelijk van de ernst van het gebrek en de leeftijd van de hond door partijen naar redelijkheid en billijkheid bepaald, met dien verstande dat bij de te goeder trouw handelende verkoper aan wie de aanwezigheid van het betreffende gebrek bij de hond niet kan worden toegerekend de vergoeding niet méér zal bedragen dan de door de koper aan de verkoper betaalde koopsom. Tevens zal niet meer worden uitgekeerd dan de waarde van de ingreep bepaald door de eigen dierenarts van de verkoper, terwijl de ingreep niet mag hebben plaatsgevonden dan na overleg met de verkoper.

IX. De koper verplicht zich jegens de verkoper zorg te dragen voor een voor de hond passende en behoorlijke behandeling. Indien partijen van mening verschillen over de vraag of aan de hond voldoende zorg wordt onthouden zal deze vraag aan een door de verkoper aan te wijzen dierenarts worden voorgelegd. De koper verplicht zich aan het onderzoek van de dierenarts mee te werken en de hond daarvoor ter beschikking te stellen. De kosten van de dierenarts worden in eerste instantie voldaan door de verkoper. Mocht echter blijken dat aan de hond de nodige zorg onthouden is, dan heeft de verkoper het recht om de hond terug te nemen. Koper verplicht zich aan de teruggave van de hond met overhandiging van de stamboom mee te werken en heeft in dat geval recht op een restitutie van maximaal 50 % van de koopsom, verminderd met de transportkosten en de eventuele kosten van de ingeschakelde dierenarts. De koper is verplicht om de verkoper schriftelijk in te lichten over de verblijfplaats van de hond, zodra de hond permanent buiten de feitelijke beschikkingsmacht van de koper geraakt dan wel op een ander adres zal verblijven. De koper verplicht zich om bij eventuele verkoop van de hond zich vooraf schriftelijk te wenden tot de verkoper.

X. Het Nederlandse recht is op deze overeenkomst van toepassing.

XI. Aldus overeengekomen en in tweevoud getekend te: ……………………

Datum: ……………….

 

 

 

Handtekening verkoper,                                               Handtekening koper,

 

 

 

 

 

(Dit contract is grotendeels samengesteld uit een concept-contract vastgesteld ten

behoeve van het Nederlands Congres voor hondenfokkers door Mr. J.A.M.Deckers)

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb